Laat oud ijzer ophalen, gratis en bewust

oud ijzer ophalen

De schaduwkant van de moderne maatschappij zijn de ongelofelijke aantallen afval. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die het licht hebben gezien in het recyclen van afval. Zo wordt Nederlands afval tegenwoordig gescheiden en kun je oud ijzer laten ophalen, gratis en voor niets. Steeds producten van papier, plastic en ijzer zijn gedeeltelijk of zelfs volledig vervaardigd van gerecyclede materialen. Deze nieuwe kringloop van materialen zorgt voor goedkopere en meer ecologisch verantwoorde opties voor de consument. Als je het nog niet doet, begin er dan maar snel mee, stop je papier en plastic afval in gescheiden containers en laat oud ijzer ophalen. Maar niet al het plastic en papier is van de juiste soort om te recyclen en niet elk metaal is even bruikbaar. Wat hoor jij te weten om efficiënt en zorgvuldig jouw afval te scheiden?

Oud ijzer is niet het enige metaal dat je kan laten ophalen

Naast ijzer zijn er veel andere soorten metaal die bruikbaar zijn voor het recyclen. Sommige metalen zoals koper zijn zelfs zo waardevol dat ze kunnen worden verkocht. Voor een gemiddelde verzameling huisafval is het meestal makkelijker om alle bruikbare metalen tegelijk op te laten halen. De gebruikelijke metalen die gratis worden opgehaald zijn lood, aluminium, staal, tin, zink, messing en roestvrij staal. Alle scholen en veel bedrijven kunnen op deze dienst rekenen. Er zijn zelfs gevallen waar leidingen of een oude metalen badkuip gratis kunnen worden gedemonteerd wanneer iemand oud ijzer komt ophalen.

Welke soorten plastic moeten bij het plastic afval?

De exacte regels van gescheiden plastic afval verschillen per gemeente, een paar dingen kloppen echter voor elk gebied in Nederland. Zorg altijd dat de plastic verpakking leeg is. Drankenkartons zoals melkverpakkingen bestaan ook uit plastic, doe ze dus vooral niet bij het oud papier maar bij het plastic afval. Je mag een papieren etiket gewoon op een plastic verpakking laten zitten. In sommige gemeentes mag metaal ook bij het plastic afval alhoewel het efficiënter is om je oude ijzer op te laten halen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*