Wat staat er zoal in de leidraad WWFT?

Leidraad WWFT

De WWFT: bent u er al bekend mee? Middels deze wet, languit Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme, wil de overheid een slag maken in de bestrijding van voornoemde financiële criminaliteit. Dit doet zij door de financiële sector er bij te betrekken. Bij deze vrij nieuwe wet hoort een leidraad WWFT, die vertelt waar u als financieel dienstverlener aan moet voldoen wilt u zich aan deze wet houden. Wat is deze wet precies, en wat staat er in die leidraad? Lees er hier alles over. 

Wat is de WWFT?

De WWFT is in het leven geroepen om allerlei misstanden en misdaden in de financiële branche tegen te gaan. Dit kan natuurlijk het beste wanneer de branche hier zelf actief aan meewerkt. De WWFT stelt dan ook eenieder die werkzaam is in deze branche verplicht om verschillende controles uit te voeren omtrent de personen waar zaken mee zal worden gedaan. Zo moet iemand kunnen aantonen dat hij daadwerkelijk degene is die hij of zij claimt te zijn. Een identiteitscontrole dus. Daarnaast moet worden bewezen dat deze persoon een bevoegd rechtspersoon is. Op die manier wordt voorkomen dat onbevoegden misbruik kunnen maken van het systeem. Het gebruik van stromannen of tussenpersonen wordt zo bemoeilijkt. 

Wat moet ik met de leidraad WWFT? 

Ten eerste dient elke financieel dienstverlener dus de identiteit van een potentiële klant of zakenpartner te verifiëren. Dit wordt “know your customer” genoemd. Ook de KVK-inschrijving dient bijvoorbeeld te worden gecontroleerd. Een tweede plicht is dat deze gegevens dienen te worden opgeslagen in een dossier, voor minstens vijf jaar. Ook dient u volgens de leidraad een zogenaamde WWFT melding te doen wanneer u verdachte omstandigheden opmerkt. Doet u dit niet, dan kan dit leiden tot boetes, strafvervolging, imagoschade en ander leed. Absoluut iets dat u wilt voorkomen dus. Houdt u zich dus aan de wet – zo maakt u ook nog eens de financiële sector ‘schoon’ en uw werk eerbaar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*